~!✿BLOG LAM A'AINI✿!~: transperentkan gambar

transperentkan gambar


Assalamualaikum

oke . Aini nak share sikit . . Aini tak copy tutorial sapa sapa okeh
Aini just buat tutorial ni ikut permintaan 


ha , ni lagi sorang


so , Aini akan ajar korang nak transperent kan gambar
Aini pakai photoshop cs5 
bagi yang tak photoshop cS5 DOWNLOAD oke

    lepas korang buka photoshop 

1. korang klik file , then open . . buka la file korang pilih gambar yang korang nak transperent tu . .

2. bila gambar korang dah kuar korang cari Magic Erase tool (E) klik right  pastu pilih Magic Erase tool

3. klik pada tempat yang korang nak transperent tu . . klik klik dan klik

4. bila dah sampai tempat yang susah . . Aini bagi contoh tengok matahari tu . . mybe tak susah . . tapi mana tahu kan kt pic korang tu ada tempat yang susah nak Magic Eraser 

5. korang amek Eraser tool pulak . tadi Magic Erser tool kan . . korang delete kat tempat yang susah tadi tu . . delete tu kena hati hati , takut terdelete tempat yang tak perlu delete . . 

  6. oke ! bila dah rasa puas hati dengan hasil korang . .  korang boleh save . . 

7. if tak tahu nak save > korang klik file then klik Savefor Web & Divices . .
korang jangan pilih SAVE or SAVE as . . itu untuk sambungan . . (betul ke apa Aini gitau ni)
hehe . . 

((........cuba cuba ye........))

NOTA:
if picture yang Aini tunjukan kat atas tu kurang jelas . . klik je kat pic tu untuk gambar besar 

THANS ya ! komen la satu


Like Fan Page Lam A'Aini juga

Comments
8 Comments

8 COMMENT:

sab solhi said...

eh2... untuk org lain tp sy lak rase nk blaja... hehehe...

A'Aini said...

hehe . . yeah . . untuk orang lain sme la . . hehe . .

cik violet said...

mcm senang je tapi kene download photoshop cs5 dulu la..hehe..boleh rekemen link tuk download tak?

A'Aini said...

@cik violet
tengok kta menu tutorial . . ada situ . .

aBANgZAI said...

nk share sket...klau nak buat background transparent, lepas erase pe suma tu....bila nak save...save as (nama tajuk sendiri) klik file type bawah tajuk yg korang pilih....cari PNG....salah satu contoh ---------------------->>>

pic sy sendiri kt sebelah ni

A'Aini said...

@aBANgZAI
pNg susah ~ , , tak boleh masuk dLm FB . . .

adeq_kechik said...

tutorial neyh utk background yg warna nyer same, kalu background warna brlainan,agak ssah nk buat pkai tutorial neyh. . .

Lam A'Aini (Oh Semut) said...

@adeq_kechik
if warna berlainan kena eraser secara berhati hati , ,