~!✿BLOG LAM A'AINI✿!~: antara kapel dan BABI [saya tak maki ya]

antara kapel dan BABI [saya tak maki ya]

huhh !! saya tak tau nak update apa lagi . . 
dah bnyak blog saya terjah . . 

ada satu tajuk saya berminat !

ANTARA KAPEL DAN BABI

alasan yang dorang selalu bagi bila kapel adalah KAMI KAPEL SECARA ISLAM JADI KAMI KAPEL TAK SALAH .
Kira cam kapel islamik lah konon kan .

Tolong lah !! 
kalau dah kau kapel tuh kau tak payah kata dekat orang yang kau kapel secara islamik ,
Tak buat itu ini lah lepas tuh jadi halal sebab kau kapel secara islamik kononnya 

saya.nak cerita satu hal tentang kapel ni and ini satu kisah benar .

Ada sorang nama A suka dekat B.Dipendekkan cerita dorang berdua kapel.Tapi disebabkan kedua duanya budak sekolah agama jadi dorang pon bila orang cakap korang belajar pasal agama jadi kenapa kapel?Bukankah kapel itu haram?DOrang pon jawab yang dorang kapel secara islam.Tak buat hal hal tak baik even Allah dah cakap yang kapel itu haram.

Nak dijadikan cerita suatu hari datang Ustaz C dan menegur dorang tentang kapel dan C pon cakap kapel itu haram.Tapi dorang tetap bagi jawapan yang sama.C ni adalah seorang mualaf,kiranya orang baru islam lah kan.Sebulan lepas C masuk islam tiba tiba dia teringin nak makan babi.

Then,C pon beli seekor anak babi hidup dan dia jaga anak babi itu secara islam.Tiap2 pagi dia dengarkan ayat2 al quran dekat babi tuh,mandikan babi tuh.Bila cukup tempoh matang C pon sembelihkan babi seperti cara islam.Tak tau lah sembelih canna kan dah babi bukan ada leher pon.Kerh3!

C pon masak babi tuh daging babi masak merah.C jemput A dan B untuk jamuan makan malam.Masa jamuan makan tuh A,B & C pon bersembang :

A & B : Neyh daging apa?
C : Neyh daging babi masak merah.Makanlah.
A & B : Astaghfirullah hal azim.Kita orang islam mana boleh makan babi.Haram hukumnya!
C : Eyh!Daging neyh halal dimakan sebab saya dah jaga babi ini secara islam.Jadi halal lah hukumnya kan.
A & B : Terdiam!!

Dari dialog neyh korang faham tak apa yang aku nak sampaikan???Nampak tak permainan yang berlaku pada jamuan makan neyh?

Maksudnya yang haram tetap haram.Aku pernah cakap dalam entry terdahulu yang matlamat tak menghalalkan sesuatu cara.

C jaga babi secara islam,tapi Allah dah cakap hukum makan babi tetap haram,walaupun cara dia menjaga,sembelih,memasak babi tuh mengikut cara islam tapi ianya tetap haram dimakan.Sama seperti kapel,walau macam mana pun ianya tetap haram.Jadi tak payah nak buat alasan kami kapel cara islam,jadi tak haram !

Kesimpulannya ~
 yang HARAM TETAP HARAM  
 MATLAMAT TAK MENGHALALKAN SESUATU CARA !
sama sama kita renungkan dan lakukan PERUBAHAN bersama .

________((..COPY SIKIT..))________

creadit to > Hati Cik Gadis

THANS ya ! komen la satu


Like Fan Page Lam A'Aini juga

Comments
2 Comments

2 COMMENT:

farhan said...

adoii..aku tak tau nak ckp apa pasal ni..tapi apa kena mengena babi dgn couple. .babi tu memang dah haram kalau jaga cara islam pun..couple ni memang haram,tapi org ckp kalau berta'aruf tu leh lah
mcm dlm filem ayat2 cinta tu

A'Aini said...

@farhan
ngeh2 ~ . . entry terdahulu . . ya memang babi tu haram . . maksud saya cam ni . . kalo kapel tanpa batas ibarat cam apa yg saya post di ats . .